Un gem de piersici şi caise, cu ghimbir şi migdale

A venit vremea fructelor şi s-a umplut piaţa de cireşe, piersici şi caise. Am umplut o sacoşă cu tot felul de fructe, din care a ieşit o minunată prăjitură. Ştiţi că prăjiturile nu sunt punctul meu forte, dar micul bucătar al familiei a spart câteva ouă într-un castron, aşa că nu am mai putut da înapoi. Dar nu despre prăjitura de o zi şi jumătate vă povestesc acum, ci despre ce am făcut din fructele rămase: un gem de caise şi persici, aromat cu ghimbir şi migdale.

Reţeta este simplă, lista de ingrediente asemenea: un kilogram de caise şi persici, zahăr – pe jumătate din cantitatea de fructe, o jumătate de linguriţă de praf de ghimbir, o mână de migdale prăjite.

Am tăiat bucăţi fructele spălate şi le-am amestecat cu zahărul. Au stat să se odihnească două ore, timp în care au lăsat ceva sirop.

Am pus fructele la fiert la foc viu, într-o cratiţă antiaderentă. Pentru că am vrut gem (in care fructele sunt zdrobite), am amestecat cu încredere, din când în când, ca să nu se lipească de cratiţă. Folosiţi pentru această operaţiune o lingură din lemn foarte curată, destinată doar dulceţurilor, nu şi ciorbelor, pentru că altfel veţi avea un minunat gem cu iz de ceapă. Eu am câteva linguri din lemn pe care le folosesc doar la gemuri şi dulceţuri.
Un alt aspect important pentru cât de bine va arăta gemul – şi, în general, fiecare dulceaţă – este culegerea spumei care se formează la suprafaţă. Faceţi asta folosind o lingură foarte curată, pe care o clătiţi după fiecare contact cu spuma.
Am pus aproape jumătate de linguriţă de ghimbir şi migdalele mărunţite. Aveţi grijă cu ghimbirul: este puternic la gust şi miros, iar pus în exces dă iuţeală gemului.

Gemul a fiert cam jumătate de oră, cantitatea fiind redusă (un borcan), însă durata fiererii creşte pe măsura cantităţii produse. În final, gemul trebuie să aibă o frumoasă culoare de chihlimbar, suficient de moale încât să fie întins cu uşurinţă pe pâine, suficient de tare încât să nu curgă de pe felie.
Acrişor şi aromat, cu o textură mătăsoasă. Aşa l-aş descrie…
Reclame

4 gânduri despre &8222;Un gem de piersici şi caise, cu ghimbir şi migdale&8221;

  1. Maria, poti face orice combinatie iti place, nu exista „contraindicatii”. 🙂
    Caisele si piersicile merg impreuna: sunt asemanatoare ca arome, caisele sunt un pic mai acrisoare si fac ca gemul sa nu fie atat de dulce. E o combinatie foarte potrivita.

    Apreciază

Comentează aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s