Dulceață din flori de… toate felurile

Mai e luna florilor, Florar îi spune din bătrâni. Nu-i mult până ce vin și fructele, iar atunci vom umple iar cămările cu borcane.

Fructele le facem dulceață, gem, sirop sau compot, legumele le punem la murat ori le uscăm. Dar florile?… Putem păstra cumva dulceața și aroma florilor până în iarnă? Eu zic că da și vă dau un indiciu: dulceața de trandafiri. Ori siropul. Iar dacă din trandafiri facem dulceață, de ce nu am prepara la fel atâtea alte flori comestibile?
Haideți să vedem ce ne oferă pentru dulceață stratul de flori.
Sursa: http://www.the350degreeoven.com

Dulceața de trandafiri. Inutil să mai vorbesc despre ea. Mă mândresc cu trandafirul meu de dulceață și v-am arătat în atâtea rânduri ce poate produce. Și încă nu am terminat. Stați pe-aproape, că vine acuș încă o bunătate din tufa țepoasă și parfumată…

Recunosc că mă gândesc la ea de ceva vreme, dar nu mi-a ieșit în cale încă salcâmul potrivit. Înflorit voiam să spun, de fapt…Și poate că nu m-am întâlnit eu cu salcâmul, dar știu pe cineva care ne poate spune multe și bune despre această dulceață – Cristi Borod (aka Bucătar maniac), de aceea vă și recomand rețeta lui.
Nu știu cum este, dar îmi sună al naibii de bine. De fapt, mi se pare a fi mai degrabă un jeleu, pentru că florile nu rămân în borcan, ci se strecoară și se scot. Iar după același principiu am înțeles că se prepară, pe continentul american, jeleuri din toporași / pansele sălbatice sau flori de morcov.
Sursa: http://countrylife.lehmans.com

Dulceața din flori de păpădie. Cunoscută și sub numele de ”miere de păpădie”, această dulceață este tot un fel de jeleu. Poate fi preparată simplu, doar cu păpădie și sirop de zahăr, fie în combinație cu portocale.

Eee, asta-i chiar o surpriză… Știți tufele acelea cățărătoare cu flori alb-galbene, parfumate? Despre asta vorbim. Tot un fel de jeleu, tot cunoscut de mine la nivel teoretic, dar pe care s-ar putea să îl fac curând. Dar mi-e cam milă de biata floare, cu toate că pot să strâng lejer două căni de flori fără să se cunoască, din tufa întinsă pe gard.
Siropurile sunt simplu de făcut, deși au chichițele lor, ca și dulceața. Să fie și dulce, și aromat, să fie mai gros, dar nici cât dulceața… Cu ce flori și plante poate fi făcut siropul?
– Menta este poate cea mai la îndemână (sticla mea de sirop de mentă este în frigider, își așteaptă rândul la postare). Dealtfel, și alte plante aromatice merg în sirop, un exemplu surprinzător fiind busuiocul
– Tot trandafirii, de obicei din aceia pentru dulceață, dar și din alte soiuri (sălbatic, adică măceș, de exemplu) pot produce un sirop extrem de aromat.
Muguri de brad, dacă vă îndurați să scurtați crengile brazilor. Foarte bun, foarte sănător. Garantat și testat personal.
Florile de soc știu să facă și altceva decât socată. Mai ales dacă alături ceva lămâie și vanilie.
– Găsim și aici florile de salcăm, aromat ca un ceai.
Pe câte dintre acestea le-ați încercat?
Reclame

3 gânduri despre &8222;Dulceață din flori de… toate felurile&8221;

Comentează aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s