Gem de rubarbă

Rubarbă. O știți, da? Întreb pentru ca, pentru unele zone ale ţării, aceasta plantă este foarte puţin cunoscută. Sau poate ar trebui să întreb de revent, rabarbură ori rabarbăr.  În vechime, era mai scumpă decât şofranul, datorită properităţilor sale medicinale: scade colesterolul rău, protejează ficatul, ajută la scăderea tensiunii. Ştiau chinezii ce ştiau… De aceea ar merita poate mai multă atenţie astăzi. 

În favoarea acestei plante aduse la noi din Marea Britanie încerc să înclin eu balanţa, cu o reţetă de gem. Nu este greu de făcut şi este grozav: copilul meu a făcut o pasiune pentru el.

Ne trebuie rubarbă şi zahăr, plus ceva arome: levănţică, mentă ori nimic, dacă vreţi să vă bucuraţi de gustul plin al rubarbei. Ca să stabilim cantităţile, plecaţi de la câtă rubarbă aveţi şi luaţi în calcul de două ori mai puţin zahăr. Eu aşa am făcut, pentru că nu îmi plac gemurile şi dulceţurile excesiv de dulci. De aceea exclud din start orice raport 1:1 între cantitatea de fructe şi cea de zahăr. Şi nici aşa nu mi se întâmplă să nu mi se lege dulceaţa ori gemul…

Rubarba ar trebui să fie proaspătă şi rozalie. Pentru că, pe măsură ce se maturizează, rubarba devine în ce în ce mai tare, este posibil ca ea sa fie poate prea crocantă şi în gem. Această problemă se rezolvă însă uşor: tăiaţi rubarba (bine spălată) în bucăţi de 2-3 centimetri şi o amestecaţi cu jumătate din cantitatea de zahăr, apoi o lăsaţi să se odihnească peste noapte.

După câteva ore, rubarba este bine impregnată cu zahăr şi a lăsat şi ceva suc. Puneţi-o la fiert, la foc viu dar nu tare, într-o crăticioară din inox. Amestecaţi din când în când, până se leagă.

Vă daţi seama uşor când se leagă: bulele de aer pe care le scoate gemul fierbând sunt mari şi scot un zgomot înfundat, iar consistenţa se modifică, fiind asemănătoare celei pe care o are magiunul.

Mai departe stiţi: puneţi gemul în borcane fierbinţi dacă e fierbinte şi în borcane reci dacă s-a răcit. Şi nu uitaţi să îl sterilizaţi dacă aveţi în plan să îl păstraţi peste iarnă. Şi i-ar prinde bine şi o etichetă, pentru ca mai târziu să nu încurcaţi borcanele…

Restul e poveste…

Nu??

 

Reclame

3 gânduri despre &8222;Gem de rubarbă&8221;

Comentează aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s