Sos de roșii galbene

#bulion #rosiigalbene #canning #tomatoes

Pentru roșii am o slăbiciune aparte, complet explicabilă. Poți face din ele o infinitate de combinații și rețete de sosuri, sucuri, mâncărici, bulion și chiar dulceață. Și, dacă ieși din obișnuința roșiilor roșii – așa cum am făcut eu cu rețeta asta -, poți obține rezultate chiar surprinzătoare.

În plus, în afară de ardei, nu știu să fie în grădină o altă legumă la fel de fotogenică.

A fost un an bun pentru roșii: avem o recoltă bogată la țară, la socrii mei, de unde am adus acasă o lădiță zdravănă de roșii galbene și roșii, din mai multe soiuri. Deși asta era acum aproape o lună, mai am încă pe fundul lădiței vreo zece roșii roma dolofane, incredibil de bine păstrate, într-un loc umbrit, întunecos și nu atât de cald precum afară.

#bulion #rosiigalbene #canning

#bulion #rosiigalbene #canning #tomatoes

Dintre toate soiurile însă, pentru rețeta asta am ales doar roșii galbene. Eram curioasă ce efect produc singure într-un sos și cum se păstrează aroma lor dulceagă atunci când le fierbi.

Așa că am încropit rapid un sos pentru friptură și grătar și pasager pentru paste (nu văd cum m-aș putea pregăti pentru iarnă fără să am așa ceva printre borcăneli). Sigur că rețeta – o producție Bucătăreli la borcan – nu este doar pentru roșii galbene, ci pentru orice fel de roșie, dacă este însă ceva mai cărnoasă și zemoasă. Ce înseamnă asta? Că roșiile din soiul roma, de exemplu, s-ar putea să nu dea cele mai bune rezultate în această rețetă.

Pe scurt, vă trebuie roșii bine coapte (am avut cam cinci), semințe de in și de cânepă (două-trei linguri), oregano și busuioc uscat, sare, piper și ulei. Eu am mai pus un pic de turmeric, ca sa accentuez puțin culoarea, dar și pentru că am mare încredere în proprietățile medicale ale acestui condiment.

Sigur că merg și niște usturoi ori un pic de ceapă, în locul semințelor, dacă țineți să îi dați o aromă ceva mai tradițională. Dar tocmai semințele puțin prăjite sunt cele care dau un nu-știu-ce rețetei acesteia.

#bulion #rosiigalbene #canning #tomatoes

Am tăiat roșiile și le-am curățat, apoi le-am făcut cubulețe. Le-am pus la fiert fără nmic altceva, într-o crăticioară de inox și le-am lăsat să fiarbă ușor, la foc potrivit, până au scăzut. Între timp, am încins într-o tigaie semințele de in și cânepă. Când roșiile scăzuseră mai bine, cam la două-treimi din cât erau și prinseseră consistența unui sos, am pus deasupra semințele și celelalte condimente.#bulion #rosiigalbene #canning #tomatoes #bulion #rosiigalbene #canning #tomatoes

I-am pus un strop de sare și piper, apoi l-am lăsat puțin să se răcească înainte de a face institutul meu o probă. :)) Cum friptura și grătarul proaspăt nu-mi erau la îndemână, am sacrificat pentru teste un cartof fiert, împănat cu unt și brânză. Verdeața a mers excelent pe deasupra.#bulion #rosiigalbene #canning #tomatoes #bulion #rosiigalbene #canning #tomatoes

Buuun!… Ce pot sa spun este că îmi place.

Este dulceag deși nu am adăugat zahăr deloc și cred că ar fi fost minunată și dacă nu i-aș fi pus sare, ceea ce îl transformă într-un condiment foarte gustos pentru cei care nu consuma zahăr și sare din rațiuni medicale.

În plus, din câte știu, roșiile sunt printre legumele pe care și diabeticii le pot consuma fara probleme.

#bulion #rosiigalbene #canning #tomatoes #bulion #rosiigalbene #canning #tomatoes #bulion #rosiigalbene #canning #tomatoes

Eu am preparat sosul de data asta numai din 5-6 roșii mari și a ieșit un borcănel de 350 de mililitri. Fiind pentru consum imediat, nu am adăugat niciun fel de conservant (sunt împotriva conservanților din comerț indiferent de scopul lor) și nici aspirină, iar de sterilizare n-a mai fost vorba.

Dar, dacă vreți să păstrați peste iarnă așa bunătate, nu vă jucați cu situația voastră și sterilizați borcanele, așa cum am povestit aici. Sosul de roșii își schimbă gustul în două-trei săptămâni și ținut în frigider, astfel că mai bine faceți un efort și mâncați-l ori  sterilizați-l, dacă aveți planuri pe termen lung cu el.

Sigur, există și riscul ca, odată sterilizat și pregătit pentru cămară, să îl mâncați pe tot înainte să vină iarna. Dar, pentru mine cel puțin, acesta reprezintă un risc pe care mi l-am asumat de mult, cu aproape oricare din rețetele de aici…

Reclame

Un gând despre &8222;Sos de roșii galbene&8221;

Comentează aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s