O rețetă tradițională: ardei umpluți cu varză

Bucatareli la borcan: Ardei umpluti cu varzaMi-am petrecut primii ani din viață undeva, într-un sat de pe dealurile Moldovei, pe unde drumul prăfuit dinspre Dorohoi trecea de liceul agricol din Șendriceni și unduia apoi peste coline, spre Dersca și pe urmă mai departe, spre Mihăileni.

Am mâncat acolo ciuperci bune de pădure, fragi cu smânână proaspătă și grasă și harbuji cât pumnul puși la murat de bunicul. Multe mâncări făcute după rețete vechi, pe care azi puține gospodine și le mai aduc aminte așa cum erau. Așa și cu ardeii umpluți cu varză, despre care vă spun în rândurile de mai jos.

Nu mai știu când am mâncat prima oară, dar știu că am uitat cu totul de murătura asta. Mulți ani, ardeii murați cu varză apăreau doar ca vorbă-n vânt, în emisiuni culinare ori prin postările de pe Facebook alte altora.

Nu știu cum se face că eu am făcut sute de alte lucruri aici, pe blog, mai puțin asta, până de curând. Și cu toate că sunt nenumărate combinații care pot fi făcute pentru umplutură, mă încăpățânez să păstrez varza curată în ardei, așa cum o mâncam în vremea copilăriei. Și încă îmi pare rău că nu-i roșie.

Dar să vedem ce avem de făcut. Mai întâi, ne trebuie ardei grași, grăsuni chiar, să încapă bine în ei varza, dar nu atât de umflați cât să nu încapă în borcane. Varză – aproape cât ardeii (eu am avut o varză mijlocie și îndesată, la zece ardei potrivit de grași). Mai trebuie sare grunjoasă, țelină verde, boabe de piper, mărar uscat și boabe de muștar, dar și una-două tulpini de hrean și niscaiva căței de usturoi, în funcție de cât e de mare borcanul și de cât de iute vreți murătura.

Bucatareli la borcan: Ardei umpluti cu varzaCurățați ardeii de semințe și nervuri, îi spălați și îi lăsați la scurs, cu gura în jos.

Bucatareli la borcan: Ardei umpluti cu varzaVarza trebuie tăiată fideluță și frecată cu sare, apoi îndesată în ardeii grași. Eu am pus ardei lor câte un căpăcel, după ce i-am umplut, din bucăți măricele de gogoșar galben, ca să nu treacă varza în saramură mai târziu.

Bucatareli la borcan: Ardei umpluti cu varzaÎi puneți apoi în borcan, în așa fel încât să nu se spargă, dar nici să nu rămână locuri goale între ei, în care să alunece când se murează. Înrte ei, alunecă ușor așchii de hrean și usturoiul. Și dacă tot ți se pare că joacă ardeii cam tare în borcan, strecoară și niște morcov, ca să țină ardeii adunați.Bucatareli la borcan: Ardei umpluti cu varza Bucatareli la borcan: Ardei umpluti cu varza Bucatareli la borcan: Ardei umpluti cu varzaDeasupra în borcan vin țelina verde și mărarul uscat (ori doar una din ele dacă vi se pare cam mult), plus saramura făcută din apă călduță și o lingură mare de sare la litrul de apă. Puneți ceva greu deasupra (o farfurioară), ca să nu se ridice ardeii la suprafață și acoperiți cu capacul, fără să înfiletați însă.

Nu vă mirați dacă găsiți lichid pe / lângă borcan, a doua zi: ardeii se pregătesc de murat și de-asta le ”fierbe” saramura.

Bucatareli la borcan: Ardei umpluti cu varza Bucatareli la borcan: Ardei umpluti cu varzaCam două-trei zile durează să o ia varza din loc și să prindă gust de murat, dacă lăsați borcanul în bucătărie, la temperatura camerei. Acela-i momentul în care trebuie mutat la rece, în balcon ori în beci.

Bucatareli la borcan: Ardei umpluti cu varzaIar mai târziu îi vine și vremea de mâncat, cu o iahnie de fasole roșie alături și un cârnăcior răsucit precum coada porcului din care a fost făcut. Ori cu altă mâncare ce vă place.

Poftă bună să aveți!

Reclame

Comentează aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s