Cum știi că s-au stricat conservele? 6 semne de urmărit

green-mold-212676_1280Ce frumos este când este zăpada cât gardul, iar tu nu duci dorul fructelor și legumelor gustoase de vară pentru că știi că ai făcut și compot, și dulceață, și zacuscă…

Și te duci în cămară, iei un borcan și abia aștepți să îl deschizi, când îți dai seama că ceva nu e în regulă cu el. Și te uiți și te întrebi dacă nu cumva ți s-au stricat toate conservele. De unde știi dacă mai sunt bune ori nu?

“Cum să se strice, doar le-am sterilizat, nu??”

Ei bine, sterilizarea ucide cele mai multe dintre bacteriile nocive, dar una dintre ele poate fi mai rezistentă decât celelalte. Este vorba despre bacteria care provoacă botulismul și care poate fi distrusă doar prin sterilizare la temperaturi foarte mari, de obicei prin sterilizare industrială.

Cel mai adesea, este destul de clar că ceva nu e în regulă încă de dinainte de a mânca ce ai pus în borcan. Poate ai greșit undeva ori poate borcanele tale ori capacele lor au avut defecte.

Dacă totuși nasul tău nu este atât de bine antrenat în depistarea conservelor “bolnave”, să știi că există totuși câteva semne pe care să le iei în seamă, pentru siguranța stomacului tău.

 1. Mirosul 

Cel mai adesea, este primul semn cară arată că ceva nu e în regulă. La o conservă stricată, mirosul este înțepător, acid, de te aștepți să apară și musculițele. Este urmarea faptului că acea conservă a fermentat.

 1. Consistența schimbată

Acel miros este insoțit și de o modificare a consistenței conservei, din cauza bulelor de aer eliberate in timpul fermentării. Dacă te uiți atent, poți vedea chiar bulele de aer în compoziție. Când se înâmplă asta, zacusca, de exemplu, devine cumva brânzoasă si nu mai este la fel de omogenă ca la început.

Acest lucru se întâmplă în special cu bulionul, conservele cu legume ori compoturile și mai ales cu fructe și legume ceva mai acide. Personal, nu am văzut până acum dulceață fermentată, dar cred că se poate întâmpla și asta dacă nu este fiartă sufficient, iar fructele au mediul propice pentru fermentare.

 1. Culoare schimbată

Fructele și legumele conservate își schimbă culoarea naturală. Odată însă ce au ajuns în borcan și au fost sterilizate conservele, culoarea nu se mai modifică decât dacă ceea ce ai în borcan se alterează. Când conservele fermentează în borcan, culoarea lor se schimbă spre maro și cenușiu chiar, acolo unde apare mucegaiul.

 1. Mucegai ori spumă apărute la suprafață, în borcan

Dacă se întîmplă asta, o bacterie a rezistat în borcan și și-a făcut de cap acolo. Motivul poate fi modul de depozitare, combinat cu o problemă la modul de închidere a borcanului.

Știu persoane care îndepărtează mucegaiul și folosesc restul conservei. Probabil aș face și eu asta dacă supraviețuirea mea ar depinde de ce este în borcan. Altfel, mai bine îmi plouă în gură după ce nu am apucat să mănânc decât să îmi petrec în spital câteva zile sau poate chiar mai rău.

 1. Presiune adunată în borcan, care pufnește la deschidere

Dacă deschizi borcanul ori sticla și conținutul se comportă precum șampania și mai-mai că sare din borcan, este sigur că nu trebuie să mănânci din ce ai avut acolo. De regulă, aceasta se întâmplă cu acele conserve care au fermentat, astfel că sigur erau prezente acolo și alte semne dintre cele despre care am vorbit mai sus.

 1. Capac ruginit ori care nu a fost închis etanș

Dacă este așa, atunci aerul a intrat în borcan după ce conserva a fost sterilizată, astfel că probabil că aceasta s-a stricat deja. In contact cu aerul și în mediul umed din borcan, bacteriile se dezvoltă bine mersi și îți strică bunătate de conservă.

 1. Borcan crăpat ori care are scurgeri

Ca și în cazul de mai sus, înseamnă că aerul a ajuns înăuntru și a stricat planurile de conservare. Deschide conserva cu grijă și vezi să nu te tai, dacă borcanul cedează și se sparge.

NU sunt semne de alterare faptul că unele conserve sunt mai tulburi (castraveții murați în saramură, de exemplu) dacă nu apar și alte semne ori faptul că dulceața s-a zaharisit.

De regulă, semnele pe care le-am enumerat mai sus nu apar câte unul singur când o conservă este alterată, astfel că niște castraveți în zeamă tulbure pot fi în continuare buni dacă sunt în continuare tari și nu miros urât. In acest caz, pune și boabe de porumb în castraveți, data viitoare, ca să rămână saramura limpede. Ori ai grijă la sarea pe care o folosești: cea de masa nu este bună pentru murături.

Unii oameni ignoră faptul că ceea ce au pus la conservat nu are tocmai gustul sănătos pe care se așteptau să îl găsească. “Lasă, e puțin schimbată la gust, dar n-are nimic…”

Personal, nu recomand asta. Cred că sănătatea, timpul necesar recuperării după o toxiinfecție alimentară și nervii consumați cu un astfel de incident contează prea mult ca să le riști atât de ușor.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Cum știi că s-au stricat conservele? 6 semne de urmărit&8221;

 1. eu din pacate imi dadeam seama ca nu mai e buna zacusca cand mi se umfla capacul…pfffff ce ma suparam,mai ales ca borcanele si capacele erau noi si le sterilizam si apoi le puneam cu gura in jos sa isi faca vidul,si tot se mai umfla cate unu

  Apreciază

  1. O varianta sa nu mai intre aer in borcan este sa pui celofan in doua straturi inainte de a pune capacul. Celofanul se pune umed si se intinde putin. Apoi se pune capacul. Celofanul va umple golurile pe care nu le acopera garnitura borcanului.

   Apreciază

Comentează aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s