Amintiri din America: despre gospodăria din centrul orașului

DSCN0084Dacă vă întrebați ce este cu această căsuță pentru păpuși din poza de mai sus, vă lămuresc într-o clipă: aceea nu este o căsuță pentru păpuși, ci un coteț pentru găini.

În jur are o mică grădiniță de legume, iar acest simpatic peisaj nu se află într-un sat de la noi, ci într-un oraș american. Și nu la periferie, ci fix în centru, lângă centrul internațional de conferințe.

Cleveland este un oraș cu aproape 400.000 de locuitori – adică un fel de Cluj-Napoca ceva mai mare, luând în calcul populația. Deși este al 48-lea ca mărime din Statele Unite, Cleveland nu are nimic din aerul provincial pe care vedem că îl au orășelele, prin filmele americane. De fapt, la câți zgârie-nori are, nu este nici pe departe un orășel.

DSCN0231Dar să ne întoarcem la găinile noastre, pentru că nu despre zgârie nori vreau să vă vorbesc, ci despre cum poți fi gospodar chiar dacă stai la oraș.

Am fost surprinsă să descopăr, în apropierea centrului de conferințe din Cleveland – loc în care mi-am petrecut zilnic câteva ore, în săptămâna în care am stat în SUA – o micuță gospodărie cu mici culturi de salată, roșii și alte legume, pomi fructiferi, stupi de albine și chiar un minunat coteț pentru găini.

DSCN0271Toate acestea se află pe o parcelă de câteva zeci de metri pătrați, într-o zonă laterală a clădirii și în apropierea căii ferate. Legumele sunt plantate în straturi înălțate (”raised beds”, cum le numesc americanii), care sunt ușor de construit și care arată foarte bine.

În jur, câțiva pomi fructiferi, dar nu mi-am putut da seama ce sunt, dar și o micuță fântână arteziană, al cărei scop nu mi-a fost foarte clar. Poate pentru păsărele, mă gândesc eu, știind cât îi distrează pe americani orice crâmpei de natură adus în oraș.

Printre pomișori și straturi de legume, am văzut stupi de albine. Da, căsuțele acelea maronii din fotografie sunt stupi. Așa-i că arată extraordinar?

DSCN0268Cee ce mi s-a părut însă și mai ieșit din comun a fost însă faptul că unul dintre stupi avea atașat un panou solar. Ce să faci cu panouri solare în apropierea albinelor? Nu pot citi pe întuneric??

DSCN0270DSCN0077Urmârind firul electric al panoului solar, mi-am dat seama însă că energia produsă alimentează mica fântână și, mai mult, cotețul pentru găini.

De ce le-ar trebui totuși găinilor electricitate în coteț?? Cum pentru ce? Răspunsul este simplui: pentru instalația de climatizare. Pentru că nu poți trăi, vara, în condiții decente într-un oraș de tipul Bucureștiului (Cleveland având cam aceeași climă precum capitala noastră) dacă nu ai aer condiționat, nu?

DSCN0081Imaginile nu sunt extrem de clare pentru că am făcut fotografiile de la o distanță de circa 200 de metri. Dar se vede totuși displaiul electronic albastru al aparatului de climatizare și puteți vedea și găina, dacă vă uitați bine, lângă scăriță, în colțul din stânga al imaginii. DSCN0085

Este un lucru destul de frecvent la americani să construiască astfel de cotețe pentru găini. O căutare pe net după ”chicken coop” va scoate la iveală o colecție de cotețe cum nu v-ați fi imaginat că există.

Ce se poate face la noi? Legile nu îți permit să ai păsări și animale domestice în oraș, cu excepția animalelor de casă. Nici cu albinele nu știu sigur cum este, dar spațiu pentru câteva legume sigur poți găsi. Așa cum se vede, există variante minunate de design, dacă vrei să integrezi în grădina ta de flori ori în curte câteva straturi cu roșii ori pătrunjel.

DSCN0078Americanii numesc ”homesteading” acest tip de a te autogospodări, iar modul în care au evoluat lucrurile în plan social și economic împinge tot mai mulți oameni către ideea de a-și asigura pe cont propriu măcar o parte din hrană. Așa cum spuneam aici, cu altă ocazie, măcar știi ce mănânci.

Reclame

Un gând despre &8222;Amintiri din America: despre gospodăria din centrul orașului&8221;

Comentează aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s