Cum să faci acasă vegeta naturală

DSCN1337

Îi spunem ”vegeta” deși denumirea este improprie și este un amestec de legume uscate, condimente și sare pe care îl pui în mâncăruri pentru un gust mai bun. ”Vegeta” este un brand – așa cum sunt și Maggi ori Delikat – pe care multe gospodine îl știu din vremea în care cele mai bune lucruri erau aduse de la unguri sau ruși, pentru că la Alimentara găseai doar creveți și conserve.

Ne-am obișnuit însă cu acest cuvânt, devenit substantiv comun așa cum Adidas ori Xerox au ajuns să intre în mentalul colectiv ca obiecte, nu branduri.

De atunci au trecut 25 de ani și zeci de branduri au apărut și dispărut de pe piață, dar noi tot vegeta îi spunem, nu-i așa? Doar că, pe măsură ce trece timpul, ceea ce găsești în comerț pare să aibă din ce în ce mai puțin gustul adevărat de legume.

Ce este, de fapt, Vegeta? Este un produs inventat de un cercetător croat, la sfârșitul anilor 50, un condiment pe bază de legume uscate și sare. Produsă în Croația întâi, Vegeta a fost exportată zece ani mai târziu în Ungaria (voila!) și apoi în Uniunea Sovietică. Acum este exportată în 40 de țări ale lumii, fiind nenumărate încercări de copiere a rețetei inițiale.

Monoglutamatul de sodiu ori glutamatul monosodic este cel care dă un gust senzațional mâncării în care adaugi vegeta cumpărată, însă nu este atât de minunat pe cât se crede. Poți citi aici sau aici despre ce efecte are. Și nu este singurul rău ascuns în produsele de acest fel de pe piață: doar legumele sunt 15% din produs, restul fiind făină, aditivi și foarte multă sare.

Eviți problemele acestea preparându-ți vegeta acasă, în combinații pe care ți le alegi singur. De baza sunt însă morcovii, ceapa, țelina și poate ardeii, să spunem. Poți adăuga dovlecei, păstârnac și pătrunjel verde și rădăcină ori ale verdețuri. ardei uscati

Nu este complicat, ci doar trebuie să ai răbdare, dacă nu ai un dehidrator cu ajutorul căruia să usuci mai repede legumele. Dacă le usuci în aer liber, legumele pot fi puse pe rafturi de frigider, sub un balcon ori pe rafturi din plastic acoperite cu pânză.

Am povestit AICI câte ceva despre cum se usucă legumele și fructele, dacă ai nevoie de mai multe informații.

fotolia5

fotolia6

Eu am uscat legumele în aer liber, fără a le pune la cuptor. Am spălat și tăiat cubulețe legumele și le-am pus pe hârtie de copt afară, într-un loc ferit de praf, dar bine aerisit. Am avut noroc de vreme bună, fără ploi și cu multe grade Celsius în termometre. Au stat la uscat între câteva zile și două săptămâni: morcovii s-au uscat mai repede, în timp ce ardeii au avut nevoie de mai mult timp.

DSCN1308

Când s-au uscat bine (iar asta se întâmplă atunci când sunt atât de tari încât nu se mai îndoaie), le-am amestecat și le-am mai ținut cam o săptămână într-o pungă din hârtie. Nu de alta, dar voiam să fiu sigură că sunt gata uscate. În plus, nu eram hotărâtă dacă să le râșnesc ori nu.

Din acest punct, legumele se amestecă și cu frunze uscate de pătrunjel, apoi se mărunțesc cu ajutorul unui robot de bucătărie. Se adaugă sare și se păstrează în borcan, ferit de umezeală și de fluctuații de temperatură. DSCN1322

Până la urmă, eu nu le-am mai râșnit, ci le-am lăsat așa cum erau. Nu știu alții cum sunt, dar mie îmi place să știu ce mănânc și să văd în mâncare leguma. Iar din motiv de alergii (mda, aditivii din prostiile pe care le-am mâncat mulți ani sunt de vină), nici verdețuri nu am pus.

DSCN1331 fotolia2 fotolia4

DSCN1323

Da, este mai puțin simplu decât să iei de pe raft plicul și să verși din el în ciorbă. Dar este mai bun și mai sănătos.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Cum să faci acasă vegeta naturală&8221;

Comentează aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s