Pentru diabetici: gem de căpșuni cu semințe de chia

DSCN9965Una dintre cele mai mari probleme pe care le am atunci când fac dulcețuri si gemuri este că, de la o vreme, tot mai mulți dintre oamenii din jurul meu nu le pot mânca din motive de sănătate.

Colesterol mărit, trigliceride nu știu cum, mai o tensiune prea oscilantă ori poate doar pericolul pe care îl reprezintă zahărul – toate m-au făcut să mă întreb în mod serios cum să ajung la o variantă sănătoasă și am găsit un răspuns accesibil: semințele de chia.

De ce este nevoie de zahăr în gem? Pentru că zahărul ajuta la gelifiere, adica la transformarea fructelor într-o compoziție care nu curge și care poate fi conservată pentru timp îndelungat. Atunci când fructele nu conțin pectină ori au în cantitate insuficientă (căpșuni, de exemplu), dulceața și gemul nu se leagă, rămânând o zeamă lungă și care se strică ușor. Înlocuind zahărul cu chia, se rezolvă problema îngroșării.

Poate că unii nu au auzit nimic despre ele, în timp ce alții le folosesc deja. Eu vă spun doar atât: au mai mulți acizi Omega 3 decât peștele, mai multe proteine decât soia, previn diabetul și ajută la slăbit. Dacă vreți să aflați mai multe, citiți articolul de AICI.

Ce îmi place la semințele de chia este gustul sau, mai bine spus, lipsa unuia pregnant, ceea ce face ca ele să scoată în evidență gusturile cu care se asociază în diferite preparate. În acest caz, le-am asociat cu căpșunele și cu un pic de zeamă de lămâie.

De obicei, semințele de chia trebuie lăsate la înmuiat pentru a fi activat învelișul lor gelatinos și nu se fierb la temperaturi mari tocmai pentru a nu-l distruge.

Dar să vedem cum am făcut efectiv acest delicios gem, care, în plus, este și sănătos. Ca experiment, am făcut doar un borcan de gem, din jumătate de kilogram de căpșune și două linguri de semințe de chia.

chia

Am pus la fiert căpșunele, la foc mic, iar din când în când am adunat spuma de deasupra. După ce s-au înmuiat bine căpșunele, am luat cratița de pe foc și le-am lăsat să se oprească din fiert.

Două minute mai târziu, am adăugat două linguri de semințe de chia și am amestecat bine. Le-am lăsat să se umfle puțin, apoi le-am pus iar pe foc, la flacăra cea mai mică. Le-am mai lăsat la fiert cam 5-7 minute, timp în care am pus și o linguriță de zeamă de lămâie.

Veți vedea că, în timpul acesta, semințele absorb tot sucul căpșunelor, iar ceea ce aveți în cratiță capătă o consistență cremoasă, de gem.

DSCN9971

DSCN9966 DSCN9970

Este deosebit de gustos, iar cel care mi-a dat rețeta mi-a spus că rezistă la frigider fără probleme două săptămâni. Nu se sterilizează: cum spuneam mai sus, temperatura ridicată distruge stratul gelatinos al semințelor de chia, iar ceea ce obțineți ar fi – zic eu – un fel de ciorbă dulce cu miros de căpșuni.

Știu că pare puțin, dar gândiți-vă că puteți prepara acest gem din căpșuni congelate, în cantități mai mici și ori de câte ori aveți nevoie. Se prepară ușor și sigur nu rămâne să se strice.

În caz că nu mă credeți, vedeți mai jos cum a decurs ședința foto:

DSCN9974 DSCN9975 DSCN9976

Reclame

Un gând despre &8222;Pentru diabetici: gem de căpșuni cu semințe de chia&8221;

Comentează aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s