Gem de zmeură cu lavandă

zmeuraa2

Când spui vară, spui vacanță și plajă, munte și fructe de pădure. Zmeură. Mure. Zmeură. Da, am rămas cu zmeura în minte, căci rețeta asta nu se poate să nu îți lase amintiri în cerul gurii…

Am făcut un gem de zmeură cu lavandă și nu știu cum de abia acum mi-a picat fisa că astea două merg bine împreună.

Nu am fost în pădure după zmeură, deși aș fi vrut. Nu-i încă vacanță pentru mine. Din Piața Gorjului am cumpărat o lădiță întreagă cu 20 de lei kilogramul, iar până acasă mai aveam doar jumătate. Așa mi se întâmplă mereu…

zmeura2

Nu m-am gândit de la început că fac gem de zmeură cu lavandă. Inițial, nici nu știam ce anume să prepar și oscilam între înghețată și un ceva cu semințe de chia. Dar cumva am virat brusc către borcănelile mele, așa că am spalat zmeura și am pus-o la lăsat suc împreună cu un pahar de zahăr.

Dacă veniți des pe aici, pe blog, știți probabil că nu respect mereu cantitățile. Deși am auzit că rețeta clasică ar cere cantități egale de de fructe și zahăr, eu fac altfel. Nu îmi plac dulcețurile prea dulci, iar conservarea peste iarnă nu sta neapărat și în totalitate în cât zahăr adaugi în ea.

Dar să revenim la zmeura noastră, care a lăsat sirop între timp (oh, cat de greu e să nu furi și din ăsta!) și a ajuns la fiert, pe foc domol. Am lăsat-o să scadă fără să bag lingura în ea, amestecând ușor prin rotirea cratiței, dar tot gem s-a făcut, pentru ca zmeură era foarte bine coaptă. Când a început să se lege, am pus trei crenguțe verzi de lavandă și am lăsat să își facă de cap mirosurile.

zmeura3

Și pentru că am tot fost întrebată de ce nu dau și durata exactă de fierbere pentru dulcețurile mele, vă spun așa: timpul variază în funcție de mai mulți factori (temperatura flăcării, grosimea cratiței, cantitatea de fructe), așa că este impropriu să spui fix cât trebuie fiartă o dulceață.

Vă spun că eu, pe aragaz cu gaze, am ținut crăticioara asta de 2 litri la fiert timp de aproape 20 de minute, la foc mediu spre mic.

În final…

zmeura4zmeuraa3zmeura6De șase ani, de când scriu pe acest blog, v-am tot povestit despre dulcețuri și gemuri grozave. De aceea mă întreb uneori ce aș putea să mai spun ca să vă conving ori de câte ori dau peste ceva nou și bun. Până la urmă, este o chestiune de gusturi…

Iar zmeura este, în mod clar, pe gustul meu. Nu știu cât vă place vouă, dar aștept să îmi spuneți într-un comentariu, mai jos.

Reclame

Comentează aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s