Un mic dejun la borcan: omletă cu brocoli și brânză

omleta3

Am descoperit de curând cât de folositoare sunt borcanele și pentru altele decât conserve și gemuri. De exemplu, salatele pe care le mănânc la serviciu stau foarte bine în borcan si la fel câteva deserturi delicioase.

De data asta, vă povestesc despre o rețetă de omletă, mai exact despre una dint cele trei pe care le-am prezentat săptămâna trecută, într-un video live pe Facebook realizat în parteneriat cu Borcane & Capace

Dar să vedem exact despre ce este vorba. Am folosit trei borcane mici, in care a crescut binișor, la cuptor, o omletă cu brânză de capră, o crenguță de brocoli, un sfert de ardei roșu gras și o ceapă verde mare, plus un fir de pătrunjel verde pe deasupra.

omleta2

Asta am folosit eu drept ingrediente pe lângă trei ouă mici de țară, dar puteți adăuga orice doriți ori vă place, pe principiul ”vezi că ți se strică în frigider”. Adică pui în omletă tot ce îți rămâne și nu vrei să arunci, de la legume și până la mezeluri, șuncă ori cârnați.

N-am mai spus câtă sare ori piper să puneți, asta-i după gust. Este însă altceva ce trebuie să știti despre modul în care se prepară o omletă la cuptor și, gândindu-mă puțin, îmi dau seama că sunt trei lucruri importante aici.

omleta1

Cuptorul

În primul rând, cuptorul trebuie să fie fierbinte pentru ca omleta să crească frumos. La cuptorul meu electric, temperatura pe care am setat-o la început a fost de 150-160 de grade, adica un foc mediu spre mic, pe care apoi am crescut-o la aproape 200 de grade și am scăzut-o la 170 la final, în momentul în care am pus omleta în cuptor.

Am avut mereu întrebări legate de ce înseamnă de fapt foc mediu ori mic, dar mi-e greu să dau un alt răspuns decât următorul: mediu înseamnă jumătatea distanței dintre maximum și minimum, când cuptorul este pe gaz.

Fiecare cuptor încălzește altfel, astfel că temperaturile rezultate pot fi diferite. Dacă rețeta cere o anume temperatură, vă recomand să folosiți un termometru pentru cuptor, care va indica în mod exact temperatura.

Borcanele

Dacă sunt prea mari, crește timpul de coacere și este posibil ca omleta să rămână crudă la mijloc. Omleta este o mâncare destul de sățioasă, așa că borcănelele de dimensiune redusă și mai mult late decât înalte sunt cele mai potrivite.

Ca să nu se spargă atunci când trec brusc de la o temperatură la alta, puneți borcanele în cuptor de la început, într-o tavă cu apă. Le scoateți când s-au încălzit, ca să puneți compoziția pentru omletă (moment în care creșteți temperatura din cuptor) și le puneți înapoi (temperatura cuptorului scade acum la 170 de grade).

Uleiul

Aveți nevoie de el ca să ungeți bine borcanele pe dinauntru, altfel compoziția se va lipi de pereții recipientului.

Un spray cu ulei este foarte practic, dar merge și cu o pensulă clasică ori doar prin rotirea borcanului, după ce ați pus un pic de ulei în el.

Sa recapitulam!

Acum, că știți lucrurile astea trei, să revenim la rețetă și să recapitulăm.

  • Aprindeți cuptorul și puneți în el borcanele, într-o tavă cu apă.
  • Tăiați legumele și brânza în cubulețe, bateți bine ouăle și puneți în ele sare, piper și condimente.
  • Scoateți borcanele din cuptor (cu tot cu tavă e mai ușor), măriți temperatura acestuia la aproape 200 de grade (foc mare).
  • Dați borcanele cu ulei și puneți în ele legumele și brânza, apoi turnați peste ele ouăle bătute.
  • Băgați tava cu borcanele pline în cuptor și scădeți temperatura la 160-170 de grade. Lăsați la cuptor omleta 15-20 de minute.

Ce rezultă? Ceva cam așa:

omleta4

Stați să mai vedeți o dată, că poate nu v-am convins:omleta5 omleta6

Ar mai fi de spus și altele despre rețeta asta, dar mai bine vă uitați la video AICI, că mai spun niște secrete (ca, de exemplu, ce ulei magic folosesc) și mai fac și niște trăznăi. Dar știți cum e: în bucătărie e ca în viață, mereu apare ceva neprevăzut.

Să gătiți cu spor, fără evenimente neprevăzute și să vă iasă cea mai bună omletă!

Reclame

Comentează aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s