Limonadă cu hibiscus, ghimbir și rom

hibiscus5

Am prins o fereastră de vreme frumoasă între atâtea zile urâte, fix cât să pun rețeta asta pe blog la timpul potrivit – un ceai de hibiscus atât de frumos aromat cu ghimbir și rom încât mai bine îl numim limonadă.

Este una din cele trei rețete despre care v-am povestit în live-ul de pe Facebook (pe care îl puteți vedea AICI). Am pregătit atunci băutura asta în două variante, în niște borcane tare simpatice, pe care le puteți găsi și voi la Borcane & Capace ori pe borcane.ro.

Ce-mi place este tocmai faptul că rețeta asta este foarte versatilă: poate fi adaptată pentru copii sau părinți, dar și pentru vară sau iarnă. Diferența stă în temperatura la care băutura asta este servită și în cât alcool adăugați în ea.

Să vedem însă cum ajungem la gustul acela delicios și răcoritor. Ceaiul are la bază fructe și petale uscate, pe care le găsiți la Plafar ori la alt magazin naturist. Nu cumpărați pliculețe, acelea au fructele și petalele atât de mărunțite încât nu mai înțelegi nimic din gust. În plus față de cele la plic, ceaiurile de hibiscus la pungă au adesea adaos de măcește, care îmbunătățesc tare bine aroma.
hibiscus7

În afară de baza pentru ceai, pentru doi litri de limonadă, vă trebuie un îndulcitor (zahăr, miere, sirop de arțar) în proporția pe care o doriți, două-trei feliuțe de ghimbir și un sfert de sticluță de esență de rom.

Ceaiul se transformă într-o băutură pentru părinți dacă puneți în el rom, whisky ori un vin dulce, după cât vreți să fie de tare.

hibiscus1

Am pus într-o crăticioară, la fiert, 2 litri de apă, în care am adăugat cam trei linguri de petale și fructe, când apa era foarte fierbinte și am lăsat totul acoperit, să se infuzeze. Nu am urmărit indicațiile producătorului pentru a obține o anume concentrație a ceaiului, ci m-am ghidat după propriul gust: prea mult înseamnă un gust aspru, prea puțin nu are nicio noimă.

Odată cu ceaiul, am pus trei felii de ghimbir – dă o notă mentolată băuturii, dar nu-l lăsați de tot acolo pentru că are un gust prea puternic și lasă o urmă iute în limonada voastră. Tot acum puneți zahărul sau mierea, ca să se topească ușor în lichidul cald. Dacă folosiți miere, lăsați ceaiul să se răcească un pic întâi.

Când ceaiul este aproape rece, adăugați esența de rom și puneți totul într-o cană mare ori într-un borcan asemenea, peste o mână de cuburi de gheață. De aici, puneți fiecăruia porția lui, în borcane pe măsură. Eu le-am avut pe cele de la Borcane & Capace, iar partea simpatică este că am același model, dar dimensiuni diferite. Le găsiți aici, în cazul în care vreți și voi așa ceva.

Niște paie vă mai trebuie și limonada-i gata!
hibiscus3 hibiscus4

Dacă am musafiri, împart acest ceai în două, iar într-una din părți pun un pic de rom simplu și poate data viitoare scap și niște felii de fructe. Restul este pentru copii. Nu am primit până acum plângeri că n-ar fi fost bun…

hibiscus2

hibiscus6 Pregătind eu rețeta asta pentru publicare, într-una din zilele ploioase de săptămâna asta, m-a lovit deodată o idee: cum ar fi să lăsăm totuși ceaiul acesta la starea lui obișnuită și să îl bem la iarnă, tot cu ghimbir și rom?

Ghimbirul este un medicament natural eficient împotriva răcelii, iar romul este folositor pentru… habar n-am pentru ce. Mă rog, nu știu ce beneficii are romul pentru sănătate, dar sigur face bine la nivelul de veselie.

dscn3644

Hai să profităm totuși de cât soare mai avem și să bem limonadă! Mai vorbim la iarnă despre băuturi fără gheață pentru mâini calde.

Să ne bucurăm de soare, de culorile calde de toamnă și de piețele pline cu legume numai bune de pus la conservat, că nenumărate rețete sunt de încercat și multe borcane de umplut!

Reclame

Comentează aici

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s